Olijfolie sinaasappel cake
''Een fluffy cake gemaakt van olijfolie, met extreem veel poedersuiker en een licht hintje van citrusvruchten.''
Dit recept heb ik nog niet eerder in Nederland voorbij zien komen. Het is een uniek, apart en vrij simpel recept; waarbij voorbereiding de key is.ย Ik moet je vertellen, dat dit recept wรฉl viral gaat in Amerika. Vooral op Instagram en TikTok heb ik het vaak voorbij zien komen, waardoor ik enorm benieuwd was naar de smaak. Een fluffy cake gemaakt van olijfolie, met extreem veel poedersuiker en een licht hintje van citrusvruchten. Ik kon de combinatie niet echt voor me zien, dus ben ik maar gaan bakken! Het bakproces vergt wat enige voorbereiding, maar dat maakt het zeker niet minder leuk. Door gebruik te maken van drie verschillende schalen รฉn alle ingrediรซnten (van te voren) af te wegen; ben je eigenlijk ook al weer klaar met de mise-en-place. Zodra je op het punt bent dat je alle drie de bak mixen bij elkaar voegt, ruik je alle geuren op je af komen. Ik kon het (uiteraard) niet laten alvast te proeven van het beslag. Yumm…. Dat belooft wat!
''Door de luchtige structuur, citrus smaken en eenvoudigheid; is het een cake die je vrijwel veel momenten van de dag kan eten.''
Zodra de cake uit de oven komt, heb je nog wel even geduld nodig. Zoals in het recept staat beschreven, laat je de cake (stapsgewijs) koelen. De cake is ongeveer voor 2 dagen houdbaar, maar ik denk dat de cake het niet lang bij je vol houdt. Door de luchtige structuur, citrus smaken en eenvoudigheid; is het een cake die je vrijwel veel momenten van de dag kan eten. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke High tea of bak de cake in kleine vormpjes voor in je lunch box als tussendoortje.ย
Olijfolie sinaasappel cake
Ingrediรซnten
- 4 eieren
- 200 gram kristalsuiker
- 2 sinaasappels/citroenen
- 230 gram bloem
- 16 gram bakpoeder
- 7 theelepels roomboter
- 180 milliliter olijfolie
- 3 theelepels melk
Toppings
- Poedersuiker
- 1 takje verse rozemarijn
Instructies
- Zorg dat alle ingrediรซnten op kamer temperatuur zijn. Weeg alle ingrediรซnten af en pak drie verschillende schalen, zorg dat de derde schaal het grootste is; hierin ga je de verschillende mixen samen voegen.
- Bekleed een springvorm van 24 cm. Gebruik voor het onderste gedeelte een (op maat geknipt) bakpapier. Smeer de randen van het bakblik in met olijfolie en wrijf hier op bloem; Hierdoor zal de taart niet tegen de randen aan plakken tijdens het bakken.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zeef de bloem en bakpoeder in รฉรฉn schaal.
- Verwarm licht de boter en voeg dit in de tweede schaal samen met de olijfolie en melk.
- Klop de olijfolie mengsel en zet dit apart.
- Voeg in de derde (grootste) kom; de suiker, eieren en zest van de sinaasappels/citroenen. Tip: Je kan dit gerecht met of zonder citrusvruchten maken. Ook kan je kiezen voor beide citrusvruchten of รฉรฉn van beide.
- Mix met een elektrische mixer tot een lucht & romig mengsel voor circa 5 minuten.
- Voeg beetje bij beetje de droge mix toe van schaal รฉรฉn.
- Voeg als laatste (beetje bij beetje) de olijfolie mix toe aan de cakemix.
- Voeg de cake mix in het bakblik en klop voorzichtig het lucht uit de mix.
- Bak de cake voor ongeveer 30 รก 35 min.
- Zodra de taart uit de oven komt, laat je hem een half uur afkoelen.
- Verwijder (voorzichtig) het taartblik en draai de taart om. Hierdoor creรซer je een platte bovenkant i.p.v. ''bolle/gepofte'' bovenkant. Het is maar net wat jij zelf mooi vindt!
- Laat de taart geheel afkoelen voordat je de poedersuiker er over heen strooit. Anders zal de poedersuiker oplossen en krijg je een plakkerige taart i.p.v. snow dust.
- Versier de taart met een takje verse rozemarijn. Enjoy!