Oesters met rode wijn vinaigrette en gepekelde rode uien
Vers gevangen oesters, wie wilt dat nou niet? Een echte eye catcher en herinnering aan jouw avontuur als oesterplukker. Klik op de onderstaande link om te lezen over mijn oester plukken avontuur. Ik ging niet alleen op pad voor oesters, maar ook garnalen, zeewier en krabben! Fantastische ervaring wat ik zeker nog veel vaker ga doen. Je bent toch eigenlijk gek als je oesters niet zelf gaat vangen als je een bezoekje aan Zeeland brengt? Zelfs in de haven van Rotterdam zijn deze pareltjes beschikbaar, dus jouw avondje uit staat al om de hoek!
Oesters zijn op vele manieren te eten. Zo uit het vuistje, klassiekers of uit of the box. Zelf koos ik voor een klassieker. Oesters met rode wijn vinaigrette. Enorm smaakvol, chic en ready to go voor elke date night of avondje kokkerellen.ย Ook koos ik voor lekkere gepekelde uien die ik standaard in de koelkast heb staan. Hiervan staat al een receptje op de website, deze kan je bij dit recept terug vinden.
''Zeewier had ik ook meegenomen uit Zeeland en gebruikt om de schaal piekfijn op te dienen.''
Zeewier had ik ook meegenomen uit Zeeland en gebruikt om de schaal piekfijn op te dienen. Samen met wat blokjes ijs geeft dit grip zodat je verse oesters niet door de kamer heen slingeren.. Je zou maar net met pijn en moeite je eerste opgengemaakte oesters met garnering en al over de vloer zien gaan.. Nee, dat wil je niet. De vinaigrette had ik in een potje naast de oesters neergezet op tafel. Zodat mensen de keuze hadden uit citroen of een vinaigrette. De toppings had ik alvast toegevoegd zoals: de gepekelde uien & vers gesneden lente-ui. Je kan ein-de-loos variรซren met oesters. Wat dacht je van een klein scheutje gin? De frisse citrus smaak en lichte zilte afdronk helpt enorm bij dit prachtige gerechtje.
Oesters met rode wijn vinaigrette en gepekelde rode uien
Ingrediรซnten
- 5 kilo Verse oesters
- 2 lente-ui
- 2 citroenen in partjes
- 100 gram Zeewier
- 2 scheppen ijsblokjes
Rode wijn vinaigrette
- 150 milliliter rode wijn azijn
- 20 milliliter appel azijn
- 4 peperkorrels
- 2 stronken platte peterselie
- ยผ spaanse peper
- 1 eetlepel (basterd) suiker
Extra
- 50 gram Gepekelde uien volgens recept in tekst
Instructies
- Bescherm je handen: draag een beschermendeย oesterhandschoen of gebruik een theedoek.
- ย Pak de oester met de platte schelp naar boven met รฉรฉn hand vast.
- Steek met een oestermes tussen de twee schelphelften. Doe dit recht in het scharnier. Dit is het spitsere deel van de oester. Let op dat je niet gaat wrikken. Dan kan de schelp breken en heb je kans op schilfers in het oestervlees.
- Als de schelp begint mee te geven draai je het mes een kwartslag zodat de schelp los komt.
- Snij vervolgens langs de sluitspier naar het midden van de schelp.
- Verwijder de platte schelp.
- Snij de oester onderlangs los van de schelp en draai de oester om in de schelp. Dan weet je zeker dat de oester volledig los is.
- Was de oester in de schelp voor overtollig zand dat kan achter blijven in de schelp.
- Was het zeewier en leg dit op een mooie ronde schaal.
- Leg hierop het ijs voor grip.
- Serveer de oester in de bolle schelp op het ijs.
Rode wijn vinaigrette
- Snij alle ingredienten fijn en voeg hierbij de natte ingredienten in een brand schone weckpot.
- Zo simpel als dat! Neem het weckpotje mee zodra je oesters gaat plukken
Toppings
- Voeg de toppings toe zoals de gepekelde uien. Dit recept vindt je terug in de tekst boven aan dit recept.
- Voeg ook de lente-ui en een theelepel van de vinaigrette toe per oester.