Daifuku aardbeien Mochi
Japanse
Daifuku aardbeien Mochi
''De oorsprong van mochis, oftewel Daiuku gaat enorm ver terug (Edoperiode 1603). En droeg de naam ' Harabuto'. De Harabuto stond voor een weerspiegeling van een dikke buik!''
Mochis, een traditioneel Japans nieuwjaars dessert, wat eigenlijk het hele jaar door gegeten wordt. Steeds meer mensen buiten Japan beginnen dit heerlijke dessert te kennen en te waarderen; net zoals ik. Mochis zijn er in heel veel verschillende variaties en te koop in elke Aziatische supermarkt. De oorsprong van mochis, oftewel Daiuku gaat enorm ver terug (Edoperiode 1603). En waren net iets groter dan de Daifuku Mochi en droeg de naam ‘Harabuto’. De Harabuto stond voor een weerspiegeling van een dikke buik! Perfect voor een zwangere zoals ik op dit moment met cravings.ย
''Je kan de structuur van het Mochi deeg vergelijken met een gummibeer, waarbij de inhoud van de Mochi bij dit recept romig en zoet is door de roomkaas vulling en fris van de aardbei.''
De voedingswaardes van Japanse desserts, zijn vaak een stuk beter dan de Nederlandse toetjes; zo ook bij dit dessert. Het deeg is gemaakt van kleefrijst, wat enorm veel calcium en mineralen bevat. Mochis zijn er in enorm veel soorten, zoals gevuld met ijs, hele stukken fruit zoals bij dit recept of (traditioneel) gevuld met azukibonen, overigens ook boordevol vezels.ย
Een mochi heeft een elastische structuur, anders dan andere toetjes en eet je in kleine hapjes. Je kan de structuur van het Mochi deeg vergelijken met een gummibeer, waarbij de inhoud van de Mochi bij dit recept romig en zoet is door de roomkaas vulling en fris van de aardbei. Een Mochi is daardoor enorm in balans kwa smaken en je ervaart meerdere structuren. ย
Daifuku aardbeien mochi
Ingrediรซnten
Daifuku deeg
- 140 milliliter melk
- 20 gram roomboter op kamertempratuur
- 30 gram maizena
- 100 gram kleefrijstmeel
- 85 gram aardbeienjam
Roomkaas vulling en extra benodigdheden
- 200 gram roomkaas
- 20 gram suiker
- 20 gram vanille suiker
- 150 gram slagroom
- 12 aardbeien
Instructies
Daifuku deeg
- Begin met het maken van het deeg. Voor het deeg kan je aardbeienjam gebruiken of zelf aardbeien mengen met suiker en melk. Hiervoor meng je in een blender 90 gram aardbeien, 40 gram suiker en 90 milliliter melk.
- Voeg de aardbeienjam, maizena, melk en kleefrijstmeel in een kom en roer tot er een gladde structuur ontstaat.
- Om alle klontjes te verwijderen en om een glad deeg te krijgen, doe je het beslag zeeven door een zeef.
- Doe over de kom met beslag een stuk vershoudfolie en prik hier gaatjes in.
- Zet de kom in de magnetron voor ca. 3 minuten tot het volledig gekookt is. Je kan dit testen door met een tandenstoker of satรฉstokje te prikken in het midden van de kom. Als deze er schoon uitkomt, is je deeg klaar.
- Voeg de roomboter toe boven op het beslag, laat dit smelten en vermeng dit met een lepel.
- Laat het beslag afkoelen.
Roomkaas vulling
- Voor de roomkaas vulling klop je de slagroom op tot pieken in een kom.
- Voeg in een andere kom de roomkaas met suiker en klop dit luchtig op.
- Voeg beiden samen en zet dit aan de kant.
Mochi vormen
- Zodra het deeg volledig is afgekoeld, kneed je het deeg voor 5 minuten lang. Strek het deeg uit tot 30 centimeter, keer op keer, tijdens het kneden. Je zal merken dat het deeg steeds meer elastisch wordt.
- Bestuif je werkoppervlak met kleefrijstmeel en leg hierop het deeg.
- Maak van het deeg een lange rol van 20 centimeter en verdeel dit in 8 stukken.
- Rol balletjes van het deeg.
- Rol het deeg met een deegroller uit tot een halve centimeter dik.
- Pak een soep of juslepel en leg hierop het deeg.
- Hou met รฉรฉn hand de lepel omhoog en voeg รฉรฉn eetlepel van de roomkaas vulling toe in het midden van het deeg.
- Leg hier op een aardbei en vouw het deeg dicht naar binnen toe, als een waaier.
- Druk het deeg stevig aan waar de openingen zaten, en draai de mochi om. Leg bij voorkeur de mochi in een cupcake vormpje of op een klein stukje bakpapier, omdat het deeg plakt.
- Snij de overige 4 aardbeien doormidden en leg deze op de bovenkant van elke mochi. Enjoy!