Lemper Ajam
Lemper Ajam
''De kleverige ketan rijst wordt gevuld met gepocheerde kip, die bereid wordt in een verse (eigengemaakte) boemboe en kokosmelk.''
Lemper ajam, een iets lastiger recept waarvoor je lekker je zaterdag avond vrij kan maken om de vriezer te vullen. In het begin zal je enige moeite hebben met het rollen van de lemper rolletjes. Ik kan je verzekeren: het genot van de smaak van de Ajam Lemper rolletjes, maken het dubbel en dwars waard. Vooral als je weet/merkt hoeveel tijd en moeite in dit recept gestoken wordt om de meeste toko’s te vullen met deze lekkere snack. Op een Indische hapjes tafel zal je dit gerecht regelmatig spotten. De eenvoud, makkelijk te eten rolletjes en kruidige (maar ook zoete) ingrediรซnten; maken dit tot een toppertje!
In Indonesiรซ wordt voor de verpakking vooral gebruik gemaakt van bananenbladeren. Hier gebruiken we meestal plasticfolie voor de eenvoud van het rollen. Nouja, eenvoud wil ik het ook weer niet noemen. Zodra jij vormt tot een ware pro in het rollen van Ajam Lemper, kan je snel genoeg aan de slag met de bananen bladeren. Lemper rolletjes zijn er in meerdere smaken, maar de meest traditionele is toch wel de Lemper Ajam. De kleverige ketan rijst wordt gevuld met gepocheerde kip, die bereid wordt in een verse (eigengemaakte) boemboe en kokosmelk.ย
''De boemboe, bereid je zelf. Vaak zie je kant en klare boemboes in de winkel liggen, maar veel mensen beseffen niet dat deze boemboes super makkelijk zelf te creรซren & bewaren zijn!''
Zelf koos ik voor een zoete sticky rice die ik eerder in Thailand leerde maken. Door extra pittigheid toe te voegen aan te kip word hierdoor en contrast groter van de verschillende smaken. De boemboe, bereid je zelf. Vaak zie je kant en klare boemboes in de winkel liggen, maar veel mensen beseffen niet dat deze boemboes super makkelijk zelf te creรซren & bewaren zijn! Gebruik een vijzel of een fijne keukenmachine en bak eventueel wat verse kruiden aan. Door het verhitten van de kruiden zullen de aroma’s/smaken vrijkomen en extra smaak leveren aan jouw gerecht. Het recept is een flinke portie, dit doe ik vanwege dat ik zelf vaak een voorraad neerleg in de vriezer. Ik hou ervan om allemaal eigen gemaakte hapjes uit te bereiden te pakken terwijl ik met vrienden aan het borrelen ben. Dit kan op elk moment van de avond zonder enige voorbereiding en daarbij: wie heeft er nou een eigen gemaakte borrel garnituur met invloeden verschillende culturen? Gegarandeerd dat iedereen zal smullen! Op den duur zal je meerdere hapjes in je vriezer hebben waarmee je makkelijk een tafel vult.
Tips:
- Maak gebruik van een sushi matje voor het rollen van de Ajam Lemper rolletjes.
- Maak een flinke portie om in te vriezen, hier zal je later veel gebruik van maken tijdens een borrel avond.
- Verwarm de Lemper Ajam rolletjes voor 30 seconden in de magnetron of bevroren voor 2 minuten.
- Geen stoommandje? Breng een pan water aan de kook en hang 2 centimeter boven het water een zeef. Voeg hierin de bananen bladeren voor het stomen van de kentan rijst.
- Op zoek naar vegetarische vervanger? Vervang de kip voor tofu. Scheur de tofu in reepjes boven een schone theedoek in reepjes. Wring de theedoek samen en knijp het overige vocht meerdere malen uit. Vervang dit voor de kip.
Lemper Ajam
Equipment
- Bamboe stoommandje
- Bamboe sushi rol matje
- Vijzel of fijne blender
- Doorzichtige folie
Ingrediรซnten
Boemboe
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- 3 voor geroosterde kemirinoten
- 1 1/1 theelepel ketoembar
- 1 theelepel djinten
- 1/2 theelepel kunjit
- 1/2 theelepel laos
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1 gedroogd blaadje dahoen salam
- 1 blaadje djeroek poeroet
- 1 theelepel zout
- snufje peper
Lemper
- 500 gram ketan kleefrijst
- 2 blikjes kokosmelk
- 4 grootte bananen bladeren
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- 3 eetlepels witte suiker
- 1 steel sereh
- 1 blokje bouillon (kip)
- 4 eetlepels zonnebloemolie/kokosolie
- 2 biologische kipfilet
Instructies
- Spoel de ketan rijst met koud water net zolang tot je helder water krijgt. Laat de rijst twee uur lang in koud water rusten.
- Kook de rijst volgens instructies van de verpakking (trek tien minuten voor de kooktijd af) samen met de รฉรฉn blikje kokosmelk, twee blaadjes djeroek poeroet (limoenblad), drie eetlepels suiker, snufje zout en vul aan met water.
- Hak drie keer in de steel van de sereh en draai de steel in een knoop. Voeg dit ook toe aan de rijst terwijl het kookt.
- Zet een wokpan op het vuur en zet hierin je stoommandje.
- Voeg de bananen bladeren toe als bedjes aan het stoommandje. Het kan zijn dat je meerdere lagen kan creรซren in je stoommandje, maak hier gebruik van. Verdeel de rijst in vier batches.
- Voeg een laagje water toe tot de helft van de onderste ring van het stoommandje en breng dit aan de kook.
- Verdeel het rijst over de bananen bladeren en laat dit per batch voor ongeveer 15 minuten stomen. Laat de rijst volledig afkoelen terwijl je verder gaat met de rest van de ingrediรซnten en instructies.
- Zet een nieuwe pan met water op het vuur en laat dit koken.
- Voeg de kip toe tot het gaar is en pluis de kip. Zet dit aan de kant.
- Pak een nieuw pannetje en voeg hierin de kokosmelk en het bouillon blokje. Breng dit langzaam en zachtjes aan de kook. Zet dit aan de kant. Hiermee maak je van je eigen boemboe later een saus.
- Begin met het vijzelen/fijnmalen van de boemboe ingrediรซnten en voeg eventueel een eetlepel zonnebloemolie/kokosolie toe.
- Verwarm de resterende olie in een wok en voeg hierin de boemboe voor ongeveer 4 รก 5 minuten op een middel matig vuur.
- Voeg het mengsel van de kokosmelk en kippen bouillon toe.
- Voeg de gepluisde kip toe en bak het mengsel voor ongeveer vijf minuten.
Rollen van de ajam rolletjes
- Leg een stukje doorzichtige folie op een matje en schep hierop รฉรฉn eetlepel rijst.
- Vouw het matje dubbel en druk de rijst goed aan tot een platte schijf.
- Zorg dat de rijst een rechthoek word door aan te vullen met nieuwe rijst. Zorg dat her vierkantje circa 7 centimeter breed is.
- Voeg een dunne lijn met kipvulling toe; horizontaal in het midden van de rechthoek.
- Rol voorzichtig de vulling tussen de rijst door gebruik te maken van het bamboe matje en het plastic folie.
- Rol beiden kanten naar elkaar toe tot een strakke rol en maak aan beide kanten een knoopje. Dit vergt enige kunst en geduld. Voor mij was het aardig kliederen, maar de aanhouder wint; het is mij uiteindelijk ook gelukt!