Biefstuk met vijg, gepekelde wortel en bloemenkoekjes
Biefstuk met vijg, gepekelde wortel & bloemenkoekjes
Heb je nog geen recept voor jouw nieuwjaarsborrel? ๐พ Hold up! Wait! Zodra je dit recept ziet denk je omg.. hoe dan. Denk je dat ik hier tijd voor heb? Ja! Voor dit recept wel. Alles bereid je van te voren, wat ongeveer zo’n 30 min kost; voor VEEL man (vermenigvuldig het recept). Zodat je geen uren lang nog in de keuken staat terwijl het vuurwerk al naast je afgaat. ๐ Schuif de opgemaakte borden in de koelkast en bak als laatste de biefstuk.. Proost er nog รฉรฉntje en ik zou zeggen geniet van je eigen gemaakte, overheerlijke smaak volle gerechtje. Waarvan ik zeker weet, dat je die nog niet eerder hebt geproefd.
Na veel proeven (of course๐) en smaken te combineren, kwam dit gerechtje samen. Ik vind het een geweldig gerecht om te maken. Vanwege de heerlijke smaak combinaties zoals een zuurtje, zoetje, zoutje en een bittertje voor de perfecte umami smaak! Je kan dit gerecht zelfs koolhydraat arm bereiden.๐
''Alles bereid je van te voren wat ongeveer 30 min van je tijd kost voor je gehele oud&nieuw''
Eetbare bloemen zijn makkelijk verkrijgbaar bij de groenteboer, groothandel of natuurlijk uit je eigen tuin. ๐ธ Als je de eetbare bloemen zelf kweekt kan je deze in de winter binnen neerzetten, zodat je het hele jaar door prachtige pareltjes hebt voor jouw recepten. Ik ben gรฉk op eetbare bloemen. ๐ฅฐ Juist omdat het zo’n unieke smaak heeft, het er natuurlijk prachtig er uit ziet en het vernieuwend is. Er zijn namelijk nog zoveel eetbare bloemen die ik niet in mijn moestuin heb staan. En daardoor ook nog nooit heb gegeten.ย Elke bloem heeft een unieke smaak. Okรฉ, genoeg over eetbare bloemen. Misschien ga ik hier binnenkort wel een blog bericht over schrijven, omdat er veel vraag naar is en de oplossing super simpel. Bijvoorbeeld, heel veel dood normale onbespoten viooltjes zijn ook eetbaar. Maar voor nu..geniet van het recept!
Biefstuk met vijg, gepekelde wortel en bloemenkoekje
Ingrediรซnten
- 1 vijg
- 2 plakken kaas
- 1 biefstuk
- 1 eetbare bloem
- 2 plakken kaas
- 1 wortel
- 20 gram boter
- 2 eetlepels room
- 1 eetlepel kruidenboter kruiden
Kaas bloemen koekje
- 35 gram poedersuiker
- 30 gram eiwit
- 20 gram geraspte kaas
- 4 Rumex Sanguineus (oftewel bloedzuring) of een andere sla soort zoals rucola
- 10 gram boter
- 30 gram bloem voor koolhydraat arm; amandelmeel
- peper & zout
Zuur voor de wortels
- 4 eetlepels azijn
- 2 kardemonpeulen
- 1 eetlepel tijm
- 1 eetlepel fijngemalen laurierblad
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 1 eetlepel knoflook olie
- peper en zout
Instructies
- Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen. Zet een pan water aan de kook voor de wortels.
- Begin met het schillen van de wortel en en snij deze in grote, dunne julienne. Voeg deze toe aan het kokende water. Kook de wortels ongeveer voor 7 รก 8 min. Giet de wortels af.
- Maak ondertussen het zuur voor de wortels. Voeg hiervoor alle ingrediรซnten in een kom en voeg hierbij de wortels. Zet dit aan de kant.
- Pak twee stukken bakpapier en voeg hiertussen de twee plakken kaast naast elkaar. Verwarm dit 2 minuten in de magnetron. Tadรก je eerste koekjes zijn binnen no-time klaar. Zodra de koekjes kouder zijn kan je ze snijden naar de gewenste vorm.
- Vermeng alle ingrediรซnten voor het koekdeegs in een kom. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ยบC.
- Doe als laatste een staafmixer door het beslag heen om eventuele klontjes te voorkomen. Eventueel kan je het beslag extra door een zeef halen.
- Strijk het beslag op een bakpapier uit en bestrooi het beslag met de eetbare bloemen. Leg het bakpapier met het koekdeeg op een ovenschaal in de oven. Bak het deeg af in ongeveer 10 รก 15 min.
- Bedenk vast hoe je de koekjes het liefst vorm wilt geven. Wil de koekjes als halve maantjes, rondlopend of gewoon plat? Zodra het deeg klaar is, haal je het gelijk uit de oven. Daardoor kan het gaan vormen. Snij het deeg in reepjes zoals gewenst en vorm het koekjesdeeg voordat het gaat uitharden.
- Snij de biefstuk in dobbelstenen. Tijdens het snijden moet je erg goed naar de richting van de draden, oftewel de spiervezels, van het vlees kijken voordat je gaat snijden. Leg de biefstuk voor je neer op een snijplank. Lopen de 'groeven' in het vlees horizontaal van links naar rechts, dan snijd je tegen de draad in, dus verticaal. En andersom.
- Zet een pan op het vuur met het klontje boter en braad hierin de biefstukjes rondom bruin. Bak de biefstukjes ongeveer 20 รก 30 sec per kant. Het ligt eraan hoe groot je jouw dobbelstenen hebt gesneden en natuurlijk wat jij lekker vindt. Zodra de biefstuk klaar is laat je deze rusten onder een folie.
- Maak ondertussen de saus klaar. Voeg de room en kruidenboterkruiden in een spuitzak of slagroomspuit.
- Begin met het opmaken van je bord. Zelf heb ik een zwarte ondergrond gebruikt. Voeg alle ingrediรซnten samen zoals jij het mooi vindt. Ik zou zeggen: enjoy!