De plek voor (koolhydraat arme) recepten, reviews, blogs & vlogs
Baklava
Turkse
Baklava
''Er zijn veel verschillende soorten baklava, waarbij er enorm veel variatie is kwa ingrediรซnten. Zo kan je het filodeeg vullen met verschillende noten zoals pistache, walnoten en hazelnoten.''
Verse baklava, een Turkse ย zoete delicatesse waar je me letterlijk nachts voor mag wakker maken. Baklava is zo’n 2000 jaar geleden ontstaan en werd gemaakt door Assyriรซrs. In de 19e eeuw is dit recept via Syriรซ doorgereisd naar Gaziantep, Turkije. En tegenwoordig wordt deze overheerlijke zoetigheid genuttigd bij feestelijke gelegenheden zoals ramadan.
Er zijn veel verschillende soorten baklava, waarbij er enorm veel variatie is kwa ingrediรซnten. Zo kan je het filodeeg vullen met verschillende noten zoals pistache, walnoten en hazelnoten. Ook kan je er voor kiezen chocolade of kokosnoot toe te voegen.ย
Ik heb gekozen voor de meest bekende variant met pistache en oranjebloesemwater. Voor mij is dit dรฉ combo, als ik aan baklava denk.ย
Pel en hak de pistachenoten fijn. Bewaar een klein deel van de gesneden pistache apart ter decoratie.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Verwarm de roomboter in een pannetje op laag vuur.
Vet met een klein deel van de roomboter de bakvorm in.
Leg twee vellen filodeeg in de bakvorm.
Bestrijk het filodeeg met roomboter en een laagje pistachenoten.
Herhaal deze stappen tot het filodeeg op is en eindig met filodeeg als bovenkant van de baklava.
Doe nog eenmaal het filodeeg insmeren en snij het filodeeg in de gewenste vorm. Er zijn veel variaties hiervan. Op internet zijn er genoeg voorbeelden te vinden. Zelf heb ik gekozen voor vierkantjes.
Zet de bakvorm in de oven voor 30 รก 35 minuten en controleer tijdens het bakken of de bovenkant mooi gaar bruin wordt.
Suikersiroop maken
Terwijl de baklava in de oven staat, kan je beginnen met het maken van de suikersiroop. Voeg hiervoor de honing, water en suiker in een pan op laag vuur.
Laat de suikersiroop goed door borrelen voor ongeveer 7 minuten tot er 'siroop' ontstaat.
Voeg als laatste de oranjebloesemwater en citroen erdoorheen.
Zodra de baklava uit de oven komt, giet gelijk de warme suikersiroop over het gerecht en laat de baklava de suikersiroop opnemen.
Bestrooi de baklava met de overgebleven gehakte pistachenoten.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.